Fájdalom szakrendelés

1508 428842 Profileimage

Dr. Molnár István

HTS Medical Békéscsaba - Dr. Molnár István - Fájdalom szakrendelés

Időpontfoglalás

Küldje el időpontkérését kollégáinknak. A megadott email címen vagy telefonszámon jelentkezni fogunk a pontos tudnivalók egyeztetése céljából.

Rendelési idő

Kedd: 11:00-13:00
Péntek: 11:00-13:00

Az általános orvosi diplomámat 1991-ben szereztem meg. Ekkortól - a mai napig – az aneszteziológia és intenzív terápia szakterületén dolgozom, amelyből 1995-ben szakvizsgáztam. 

Az akut és krónikus fájdalmak csillapításával 1999-től foglalkozom, miután több hazai és külföldi szakirányú egyéni vagy szervezett képzésen vettem részt, így 1999-ben elvégeztem az akupunktúrás, majd 2000-ben a hagyományos Kínai Orvoslás tanfolyamot is.

Kardiológiából 2004-ben szakvizsgáztam.

A fájdalomterápia több tíz éves tapasztalatait és begyűjtött elméleti képesítéseimet egyesítve, a nagyon gazdag beteganyagom eredményeit összegyűjtve 2019-ben sikeresen elvégeztem a Doktori Iskolát és megvédtem a PHD tudományos fokozatomat az invazív fájdalomcsillapítás kérdésében.

2019.05.29.-én sikeres elméleti és gyakorlati licenc vizsgát tettem Palliatív Orvoslás szakterületén.


Kezelés

2023.06.10.-től érvényes árak:

Fájdalom ambulancia - szakorvosi vizsgálat, konzultáció - 22.000 Ft (40 perc)

Aneszteziológiai szakvizsgálat, konzultáció, magával hozott EKG felvétellel - 19.000 Ft (40 perc)

Aneszteziológiai szakvizsgálat, konzultáció, helyben készített EKG felvétellel - 22.000 Ft, (40 perc)


Fájdalom ambulancia - szakorvosi vizsgálat után foglalható vizsgálatok (szakorvosi vizsgálat alatt megbeszélve):

Fájdalom ambulancia - szakorvosi vizsgálat után kontroll vizsgálat -12.000 Ft (20 perc)

Perifériás (végtagi, bordaközti, paravertebralis, stb.) idegblokád (eszközökkel, gyógyszerekkel + egy TENS kezeléssel és 20 perces utánkövetéssel együtt): 15 ezer (+ az első vagy kontroll szakvizsgálat díja).

Infúziós kezelés (eszközökkel, gyógyszerekkel) - 8.000 Ft/alkalom

Akupunktúra, kezelés lézeres vagy tűs - 8.000 Ft, 20 perc/alkalom (+ az első vagy kontroll szakvizsgálat díja).

Akupunktúrás kezelési kúra (10 kezelés): 60 ezer (+ az első vagy kontroll szakvizsgálat díja) (minden alkalommal rövid kontroll szakvizsgálat történik, de csak az elsőt kell fizetni). Kezelési idő: 20 perc/alkalom.

1 alkalom / 1 testtájéki köpölyözés - 6.000 Ft, 15 perc/alkalom (+ az első vagy kontroll szakvizsgálat díja).

5 alkalom / 1 testtájéki köpölyözés - 20.000 Ft, (megbeszélés alapján) (+ az első vagy kontroll szakvizsgálat díja).

1 alkalom / 1 testtájéki TENS kezelés - 2.000 Ft, 20 perc/alkalom (+ az első vagy kontroll szakvizsgálat díja).
A Fájdalomambulanciás szakrendelés célja, hogy szakmai ismereteinket és lehetőségeinket felhasználva, a beteg panaszai, tünetei és fizikális eltérései alapján, képalkotó- és laborvizsgálatok eredményeinek, ill. társszakmák szakvéleményeinek ismeretében, a kórelőzmények áttanulmányozása után igyekezzünk meghatározni a szenvedést kiváltó kórfolyamatokat, és a hazai szakmai előírások betartása mellett, lehetőleg a kiváltó ok célzott kezelésével csökkentsük a hozzánk fordulók fájdalmait.

A fájdalomként megélt panaszok hátterében nem ritkán lelki okok állnak (feldolgozatlan magánéleti problémák, munkahelyi kudarcok, önbizalom- és hovatartozás érzésének a hiánya, egyedüllét stb.). Ezekkel nagy hatékonysággal a pszichológusok és pszichiáterek foglalkoznak.

Nagyon gyakori panasz a fejfájás, amelynek speciális kezelését a neurológusok (ideggyógyászok) hivatottak ellátni.

A valós testi fájdalmakat daganatos vagy nem-daganatos eredetű betegségek okozhatják. A tumoros alapbetegségek miatti szervi elváltozások jellegzetesen a belső szervekben okoznak feszülő vagy hasogató, kínzó fájdalmakat. A daganatos megbetegedéseket onkológusok és sebészek látják el, de az esetlegesen visszamaradt vagy kiújult fájdalmak csökkentése a fájdalomterápiás szakrendelés feladata.

A nem-daganatos jellegű kórfolyamatok közül leggyakrabban az ún. mozgásszervi fájdalmak fordulnak elő, amikor a gerincoszlop különböző szakaszain, ill. a nagy- és kisízületeknek megfelelően gyulladásos-kopásos eltérések jönnek létre. Ammennyiben ezek a mozgásszervi eltérések nem igényelnek műtéti ellátást, úgy reumatológusokkal együttműködve a Fájdalomambulancián igyekszünk a panaszokat mérsékelni.

Nehezen befolyásolható, tartós fájdalmakat okoznak az övsömör fertőzés után kialakuló perifériás idegi sérülések, de gyakran lehet találkozni külső behatolások vagy sérülések (pl. fizikai túlterhelés, baleset, műtét, sugárkezelés stb.) következtében létrejövő kötőszöveti-izom vagy idegi fájdalmaktól szenvedőkkel. Ezeket kúraszerűen, különböző speciális fájdalomterápiás ellátásokkal lehet mérsékelni.

Amikor a végtagi verőerekben előrehaladott szűkületek jönnek létre - a szövetek nem kapnak megfelelő vérellátását és ez „iszkémiás” fájdalmakot okoz. Az érszűkületek érsebészeti vagy radiológiai speciális ellátást igényelnek, de ez mellett a fájdalomambulancián végzett kiegészítő szakellátással a beteg fájdalmai csökkenthetőek.

A fájdalomtól szenvedők különleges csoportját képezik azok a páciensek, akiknél a szervi eltérések miatti korábbi tartós fájdalmak „centralizálódtak”, azaz mélyen rögzültek az agy bizonyos központjaiban és már agysejt károsodást okoztak. Mindezek fokozott betegségtudatot, állandó fájdalomélményt és pszichés zavarokat váltanak ki. Az „önállósul”-t fájdalom által a páciens akkor is képes szenvedést megélni, ha a korábbi szervi eltérései már rendeződtek. A fájdalomterápiás szakember pszichiáterrel együttesen eredményesen mérsékelheti a beteg szenvedéseit – ha azt a beteg is úgy akarja.

A fájdalomérzet milyenségét, mértékét és a kezelések hatékonyságát nem csak a valós szervi eltérések befolyásolják. A negatív élmény értékelésében és megélésében mindenkinél jelentős szerepet játszik a lelki állapot, a neveltetés, a lakó környezet (családi kapcsolat), a szociális komfort (munkahely, megélhetés), és az életcél is. Ezért tapasztalható, hogy azonos szervi eltérés és azonos kezelési módszer különböző betegeknél más és más reakciót eredményez.

A fájdalmak csökkentése tehát, a fentiek ismeretében, nagyon összetett feladat. Az adatok, tünetek és addigi vizsgálati eredmények megfelelő értékelése után, a beteg megfelelő tájékoztatása és beleegyezése alapján, különböző „gyógyszeres” (helyileg krémek, injekciók; egész-testre ható tabletták, infúziók) és/vagy a „nem-gyógyszeres” kezelési módszereket ajánlunk – a kórfolyamatoktól függően és a beteg kérésének megfelelően.

A nem-gyógyszeres terápiás lehetőség a gyógytorna, a köpölyözés, az akupunktúra, a mágnesterápia, az izomlazító elektromos masszírozás (TENS). Egyértelmű, hogy a betegségre és betegre szabott egyéni, kombinált fájdalomterápiás kezelési kúra biztosíthatja a várható legjobb fájdalomcsökkenést. A többször megismételt ellátás mellett az ellenőrző vizsgálatok során lehet követni a beteg szervezetének és panaszainak változásait, a beállított terápia hatékonyságát vagy az esetleges módosítási igényeket.

Fontos azonban kihangsúlyozni, hogy bármilyen betegségből való felgyógyuláshoz, így a fájdalom csökkentéséhez is, önmagában az egészségügyi dolgozó (orvos, nővér, gyógytornász, masszőr stb.) legjobb tudása és a legmodernebb terápiák alkalmazása is kevés - mert nem vagyunk csodatevők! Ahhoz, hogy a páciensnek a már létrejött alapbetegsége ne romoljon, hogy a fájdalmak elfogadható szintre csökkenjenek és mindezek által javuljon az életminősége - elengedhetetlen a beteg aktív és gyógyulni akaró részvétele is. Sem az akaraterőt, sem az esetleges életmódváltoztatást, a rendszeres mozgást, a betanult gyógytorna gyakorlatok rendszeres folytatását, az étkezési szokások megváltoztatását és az életszemlélet helyesebb irányba történő formálását a legképzettebb egészségügyi dolgozói csoport sem tudja biztosítani - csak önmaga a beteg. Az egészség javítására ezért nélkülözhetetlen a beteg akarata, kitartása, jó szándéka és hozzátartozóinak a segítőkész támogatása.

Ezek mellett mindannyiunknak be kell látnunk, hogy a szervezetünk fokozatosan és visszafordíthatatlanul elhasználódik, elkopik és ez gyakran jár testi és lelki fájdalmakkal. Nyilván a genetikai adottságaink mellett az életkorunk, az életvitelünk és életszemléletünk felgyorsítja testünk elöregedését. Nem reális elvárás az orvosok iránt, hogy a krónikus betegségektől bárki is végleg megszabaduljon vagy a hónapok-évek óta tartó fájdalmak néhány kezelés után teljesen megszűnjenek. Azonban Fájdalomambulanciás szakrendelésünkön minden tőlünk telhetőt megteszünk a hozzánk fordulók panaszainak csökkentéséért és állapotuknak a javulásáért.

Fájdalomterápiás szakrendelésünkre telefonos vagy személyes előjegyzést kell kérni azért, hogy minimalizálhassuk a beteg várakozási idejét. A szakrendelésre a páciensnek betegségeiről szóló orvosi leleteit időrendi sorrendbe és betegségenként csoportosítva, ill. a rendszeresen szedett gyógyszereinek a dobozait magával kell hozni, hogy azok áttanulmányozhatóak legyenek a helyesebb diagnózis érdekében.

Természetesen a rendelő várójában biztosítva van a beteg be- és hazaszállítását vállaló kísérő számára a kulturált várakozási lehetőség.

A fájdalomterápiás szakrendelésünkön, mint minden egyéb szakrendelésen, a beteg jogainak és érdekeinek előtérbe helyezése során a diagnózis és a szükségesnek vélt orvosi ellátás kérdéseiben részünkről a titoktartás kötelezettségeinek teszünk eleget. Ezért a szakrendelésen segédkező szakasszisztens is diszkrét és kulturált hozzáállású.

A panaszok enyhülésének reményében várjuk kedves betegeinket a Fájdalomambulanciánkon.

 

 

Az aneszteziológiai ambulanciás szakrendelés célja a tervezett műtéthez szükséges aneszteziológiai eljárások kivitelezhetőségének a megállapítása. A betegbiztonság érdekében alapos szakvizsgálat során értékeljük a beteg anamnesztikus adatait, fizikális vizsgálat során, a magával hozott laboreredmények és EKG (vagy helyben készült EKG) és a non-invazív módszerrel mért artériás vérnyomás értékek alapján a páciens rizikócsoportba való besorolása mellett terápiás javaslatot teszünk a műtét előtti időszakban folytatandó előkészületekre, addig szedett gyógyszeres terápia folytatásának a lehetőségeire. Mindezek alapján javaslatot teszünk az adott műtéthez adaptált minimális kockázatú aneszteziológiai módszerekre.

 

 

A hagyományos kínai orvoslás alapjait, összetevőit képezi az akupunktúra és köpölyözés, mint legismertebb és a betegek számára mellékhatások nélküli eljárások. Ezeket szakmailag nem lehet csoportokra külön bontani, mivel egy egységet, egy betegellátási területet képeznek. Azokban az esetekben alkalmazandóak, amikor a gyógyszeres medicina kevésbé hatásos vagy a beteg bizalma a nem-szokványos orvoslás irányába mutat.

Az akupunktúrának különböző formái alkalmazandóak, melyek segítenek a szervezetnek addigi betegségei következtében megbomlott egyensúlyának a visszaállításában.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az akupunktúrás kezelések indikációját nagyon széles körben állította össze, azonban a fájdalomterápiás szakrendelésünkön a fájdalmakat kiváltó állapotokon igyekszünk segíteni, mint pl.: 

- arcidegbénulás, arcidegzsába
- agyvérzés utáni állapotok kezelése
- teniszkönyök, “befagyott váll”, isiász, krónikus hátfájás, idegbecsípődés
- krónikus hátfájás, idegbecsípődés
- perifériás ideggyulladások
- bordaközti idegbecsípődés
- nyak-váll szindróma

 

A lézerakupunktúrás kezelések során lágylézer-terápiát alkalmazunk. Ennek biológiai alapja a kezelt terület vérellátásának fokozása, a sejtanyagcsere javítása, így a sejtregeneráció, a gyógyulási folyamat serkentése. Alkalmazása során az immunválaszban szerepet játszó anyagok termelődése fokozódik, ami gyulladás-csökkenést eredményez. A lézerakupunktúrában kis energiájú lézerfényt használunk, melyek különböző sérülések következtében kialakult duzzanatok csökkenése, izomlazító hatása, a sebgyógyulási folyamat gyorsítása által fájdalomcsökkenést képes biztosítani. Leginkább nyálkahártyán, fokozottan érzékeny területeken alkalmazandóak.

A tűs akupunktúrás kezelések során a bőrön át vékony steril akupunktúrás tűkkel, idegen anyag bevitele nélkül a szervezet öngyógyító képességének impulzív, erőteljes fokozását váltjuk ki. Az akupunktúrás pontok ingerlése során igyekszünk minél kevesebb pontot ingerelni a szervezet hatékonyabb válaszának serkentésére.

Az akupunktúrás gyógymód kúraszerű kezelésekből áll (általában 10 kezelés). Minél régebbi a betegség, annál hosszabb kezelést igényel. Mégis ennek ellenére, gyakran már néhány kezelés után is tapasztalható érdemleges javulás. A szervezetben kiváltott öngyógyító hatások kialakulása fokozatosan jön létre – hasonlóan, mint a gyógytornánál, a masszírozásnál vagy a köpölyözésnél.

A köpölyözés is a hagyományos népi és kínai gyógyászat klasszikus módszere. Lényege, hogy a fájdalmas vagy kezelendő felületekre pohárszerű eszközöket helyezünk fel, amelyben vákuumot hozunk létre. Ezáltal kiváltott vérbőség javítja az anyagcserét, az izomlazítás a görcsös fájdalmakat képes csökkenteni.